Trawa cytrynowa -Chi Sả
Trawa cytrynowa to zioło, o podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu.
Trawa cytrynowa jest bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, a także na Karaibach.
Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do herbaty. Często używa się jej w postaci sproszkowanej, ale od niedawna w Polsce można zdobyć świeżą.
Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce, szczelnie owiniętą nawet do 2-3 tygodni albo zamrozić (wtedy nawet dłużej).
sobota, 26 lipca 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz