środa, 30 lipca 2008

Sajgonki na lato - Nem Cuon



Składniki:
  • 30 szt. Krewetek tygrysich 21-25 szt/lb
  • 4 jajka
  • pół paczki makaronu ryżowego
  • pół kilo mięsa wieprzowego
  • sałata lodowa
  • kolendra
  • pachnotka zwyczajna
  • mięta wietnamska
  • papier ryżowy cienki
  • sos po wietnamsku (przepis na blogu)
Przygotowanie:

Mięso gotujemy i kroimy w drobne kawałki. Z jajek smazymy dosyć gruby omlet i kroimy w cienkie paseczki. Krewetki obieramu z pancerza i gotujemy przez parę minut. Makaron gotujemy, a nastepnie zlewamy zimną wodą, żeby sie nie kleił. Sałatę rwiemy na małe kawałki, z ziół obrywamy liście. Po przygotowaniu wszystkich składników. Namaczamy papier ryżowy w wodzie wkładając go częściowo do talerza napełnionego wodą i obracając. Jak będzie cały namoczony kładziemy na blacie i nakładamy do środka w dolnej części wszystkie składniki po troszeczku. Następnie zawijamy tak jak sajgonki. Od dołu do góry, dosyć ścisło, następnie boli zawijamy i rolujemy do końca. Gotowe maczamy w sosie wietnamskim i jemy. Swietna przekąska na gorące dni. Smacznego.

Brak komentarzy: