Składniki:
- 30 szt. Krewetek tygrysich 21-25 szt/lb
- 4 jajka
- pół paczki makaronu ryżowego
- pół kilo mięsa wieprzowego
- sałata lodowa
- kolendra
- pachnotka zwyczajna
- mięta wietnamska
- papier ryżowy cienki
- sos po wietnamsku (przepis na blogu)
Mięso gotujemy i kroimy w drobne kawałki. Z jajek smazymy dosyć gruby omlet i kroimy w cienkie paseczki. Krewetki obieramu z pancerza i gotujemy przez parę minut. Makaron gotujemy, a nastepnie zlewamy zimną wodą, żeby sie nie kleił. Sałatę rwiemy na małe kawałki, z ziół obrywamy liście. Po przygotowaniu wszystkich składników. Namaczamy papier ryżowy w wodzie wkładając go częściowo do talerza napełnionego wodą i obracając. Jak będzie cały namoczony kładziemy na blacie i nakładamy do środka w dolnej części wszystkie składniki po troszeczku. Następnie zawijamy tak jak sajgonki. Od dołu do góry, dosyć ścisło, następnie boli zawijamy i rolujemy do końca. Gotowe maczamy w sosie wietnamskim i jemy. Swietna przekąska na gorące dni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz