Składniki:
Żeberka kroimy tak, żeby każda kostka była osobno. Następnie układamy na dno patelni i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywka i dusimy przez około 15 min, aż mięso będzie dosyć miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, dolewamy odrobinę oleju, oraz glutaminian, sos rybny i cytrynę, lekko posypujemy cukrem przed samym przewróceniem na drugą stronę. Smażymy do momentu, aż nabiorą brązowego koloru i przekładamy na drugą stronę. Ostrożnie z temperaturą, bo dosyć szybko mogą się przypalić. Drugą stronę również posypujemy cukrem i wrzucamy czosnek. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty na ciepło (przepis na blogu)
- 1 kg żeberek
- sos rybny
- 1 łyżka glutaminianu
- 1 łyżka cukru
- 0,5 cytryny
- 3 ząbki czosnku
Żeberka kroimy tak, żeby każda kostka była osobno. Następnie układamy na dno patelni i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywka i dusimy przez około 15 min, aż mięso będzie dosyć miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, dolewamy odrobinę oleju, oraz glutaminian, sos rybny i cytrynę, lekko posypujemy cukrem przed samym przewróceniem na drugą stronę. Smażymy do momentu, aż nabiorą brązowego koloru i przekładamy na drugą stronę. Ostrożnie z temperaturą, bo dosyć szybko mogą się przypalić. Drugą stronę również posypujemy cukrem i wrzucamy czosnek. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty na ciepło (przepis na blogu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz