środa, 30 lipca 2008

Żeberka słodko kwaśne - Suon Xao Chua Ngot


Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • sos rybny
  • 1 łyżka glutaminianu
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Żeberka kroimy tak, żeby każda kostka była osobno. Następnie układamy na dno patelni i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywka i dusimy przez około 15 min, aż mięso będzie dosyć miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy, dolewamy odrobinę oleju, oraz glutaminian, sos rybny i cytrynę, lekko posypujemy cukrem przed samym przewróceniem na drugą stronę. Smażymy do momentu, aż nabiorą brązowego koloru i przekładamy na drugą stronę. Ostrożnie z temperaturą, bo dosyć szybko mogą się przypalić. Drugą stronę również posypujemy cukrem i wrzucamy czosnek. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty na ciepło (przepis na blogu)

Brak komentarzy: