sobota, 26 lipca 2008
Mleczko kokosowe - Nuoc cot dua
Mleczko kokosowe to płyn (z wyglądu przypominający mleko, stąd nazwa) uzyskiwany ze startego miąższu świeżego orzecha kokosowego. Popularny składnik potraw południowej Azji, Karaibów i Polinezji. Nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Pasuje zwłaszcza do curry, zup, sosów i potraw z ryżem. Uwaga: nie mylić go z wodnistym płynem, który określa się wodą lub sokiem kokosowym i który można uzyskać tylko ze świeżo rozłupanego orzecha kokosowego. Niekiedy wyróżnia się jeszcze śmietankę kokosową - pozyskiwaną w pierwszym tłoczeniu miąższu kokosa - która ma gęściejszą konsystencję. Używa się ją głownie do deserów, jest ona jednak trudno dostępna w Polsce. Najczęściej można kupić produkt w puszce stanowiący mieszankę mleczka i śmietanki i uzupełniony wodą. Uwaga: mleczko kokosowe jest bardzo nietrwałe, jeśli chcemy je przechować po otwarciu należy je szybko zamrozić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz