poniedziałek, 28 lipca 2008

Makaron z wołowiną z Wietnamu południowego- Bun Bo Nam Bo



Składniki na 2-3 porcje:

  • pół kilo mięsa wołowego
  • paczka makaronu ryżowego cienkiego
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół kilo kiełków sojowych
  • pachnotka zwyczajna
  • ogórek
  • cebula smażona, orzechy ziemne lub sezam
  • sos rybny
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka glutaminianu
Przygotowanie:

Mięso pokrój na bardzo cieniutkie, małe plasterki. Najcieniej jak umiesz i dosyć drobno. Wrzuć do miski i skrop dosyć dużą ilością sosu rybnego, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pokrojoną drobno trawę cytrynową, glutaminian, szczyptę pieprzu. Pozostaw na co najmniej 10 min. Smaż do momentu aż mięso straci swój krwisty kolor i zostaje na patelni sos, ale nie za długo żeby mięso nie było zbyt suche.
Na talerz ułóż pokruszona sałatę, na nią dwie garście kiełków, oraz pokrojony w kawąłki ogórek. Na to połóż makaron i porcje mięsa. Posyp smażoną cebulą, prażonym sezamem lub zmielonymi orzechami. W zależności od upodobania. Smacznego.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Gratulacje za glutaminian...