Składniki na 2-3 porcje:
- pół kilo mięsa wołowego
- paczka makaronu ryżowego cienkiego
- pół główki sałaty lodowej
- pół kilo kiełków sojowych
- pachnotka zwyczajna
- ogórek
- cebula smażona, orzechy ziemne lub sezam
- sos rybny
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- 1 łyżka glutaminianu
Mięso pokrój na bardzo cieniutkie, małe plasterki. Najcieniej jak umiesz i dosyć drobno. Wrzuć do miski i skrop dosyć dużą ilością sosu rybnego, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pokrojoną drobno trawę cytrynową, glutaminian, szczyptę pieprzu. Pozostaw na co najmniej 10 min. Smaż do momentu aż mięso straci swój krwisty kolor i zostaje na patelni sos, ale nie za długo żeby mięso nie było zbyt suche.
Na talerz ułóż pokruszona sałatę, na nią dwie garście kiełków, oraz pokrojony w kawąłki ogórek. Na to połóż makaron i porcje mięsa. Posyp smażoną cebulą, prażonym sezamem lub zmielonymi orzechami. W zależności od upodobania. Smacznego.
1 komentarz:
Gratulacje za glutaminian...
Prześlij komentarz