sobota, 26 lipca 2008
Tofu (ser sojowy)
Jest to marynowane tofu, czyli miękki i aksamitny ser o słonym smaku. Najbardziej znanymi odmianami sera jest tofu białe i żółte. Tofu jest marynowy w zalewie z octu ryżowego, oleju sezamowego i chilli. Ser ten doskonale nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu lub jako dodatek do sałatek. Ser tofu stanowi bardzo ważny element kuchni azjatyckiej (zarówno potraw wegetariańskich jak i mięsnych) oraz bogate źródło roślinnego białka. Tofu właściwie nie ma własnego smaku, ale świetnie wchłania aromat przypraw i marynaty. Tofu różni się konsystencją. Istnieje twardsze tofu, które można kroić w plastry albo kostki i smażyć oraz bardziej elastyczne, popularne zwłaszcza w kuchni japońskiej. Można je kupić zapakowane w torebki wypełnione wodą. Po otwarciu można przechowywać tofu przez kilka dni w lodówce, zanurzone zmienianej codziennie wodzie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz