sobota, 26 lipca 2008
Czosnek - Chi Hành
Czosnek właściwie nie jest ani przyprawą ani ziołem, ale jest bardzo często wykorzystywany do poprawiania smaku potraw - jego zastosowanie jest wręcz nieograniczone. Czosnek znakomicie nadaje się do wieprzowiny, baraniny, drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Czasem jest jednym z elementów bouquet garni. Jego ostry smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać więcej niż do potraw podawanych na zimno. Uwaga: gryzący zapach i smak czosnku jest bardzo trwały. Kupując zwracajcie uwagę na to, żeby ząbki ściśle do siebie przylegały i żeby nie pojawiały się już zielone pędy. Czosnek ma wiele odmian, w Polsce najczęściej można kupić polski (o intensywniejszym smaku, ma fioletowawy kolor) albo chiński (zdecydowanie mniej aromatyczny niż polski, ma biały kolor). Można również nabyć czosnek granulowany, który przydaje się na przykład do nacierania mięs.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz