Jest to roślina jednoroczna, którą ostatnio uprawia się dosyć często w doniczkach (dorasta wtedy do 40-50 cm). Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e. Do Polski bazylia przywędrowała w XVI wieku, prawdopodobnie z Włoch. Obecnie zioło uprawia się w całej Europie. Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.
Przechowywanie: liście można zamrozić (smarując je oliwą), lub wysuszyć. Można też przechowywać je w oliwie z solą lub macerować w oleju, względnie w occie.
Wskazówki
1. Bazylia najlepiej smakuje przed kwitnieniem, dlatego przez całe lato usuwamy pędy kwiatostanowe.
2. Postawiona na oknie odstrasza owady.
3. Liście bazylii lepiej rwać palcami niż siekać nożem.
sobota, 26 lipca 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz