środa, 30 lipca 2008

Salami po wietnamsku - Nem Chua



Składniki:

  • 500gr chudego mięsa wieprzowego
  • 100gr suszonej wieprzowej skóry
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżka glutaminianu
  • 1 opakowanie proszku do salami po wietnamsku (bot lam nem chua)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 papryczek chilli
  • opakowanie lisci bananowych
Przygotowanie:

Mięso mielimy najlepiej w mikserze tak, żeby wyszła z niego papka. Z opakowania proszku do salami wyciągamy małe opakowanie soli i dodajemy do mięsa. Wiepryow skrę uprzednio na godzinę zamoczoną w wodzie wyciągamy z niej i kroimy na bardzo cienkie paseczki. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy glutemat i cukier, oraz proszek do salami. Wszystko mieszamy. Na blacie rozkładamy podwójną warstwę pazłotka spożywczego, na to dwa na siebie nałożone liście bananowca a na nie dosyć sporą porcję mięsa. Wszystko razem zwijamy na kształt rulona (pokazane na zdjęciach) i na jeden dzień zostawiamy w temperaturze pokojowej. Od drugiego dnia powinno się trzymac w lodówce. termin przydatności do sporzycia jest dosyć długi. Podajemy pokrojone w plasterki z sosem chilli. W Wietnamie jako przekąska np. do piwa.

Brak komentarzy: