sobota, 26 lipca 2008

Sos po wietnamsku - nuoc cham


Składniki:
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół cytryny
  • 2 łyżki wody lub 1 szklanka w zależności jak gęsty sos potrzebujemy
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1 łyżeczka glutematu sodu
Przygotowanie:

Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek wyciśnij wyciskarką do czosnku lub drobno posiekaj. Dodaj cukier i glutemat, wyciśnij cytrynę, dodaj wodę i sos rybny. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści i podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir. Sos można zrobić bez chilli jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku lub ze względu na małe dzieci. To właśnie ten sos, w którym maczamy wietnamskie sajgonki.

Brak komentarzy: