sobota, 26 lipca 2008

Papryczka Chilli - Ớt

Chilli to bardzo ostry w smaku owoc o niezliczonej ilości odmian. Są łagodne, ale i zabójczo ostre papryczki. Ich pikantność mierzy się w szerokiej skali (wg najpopularniejszej: od 0 do nawet 300.000 jednostek). Można przyjąć ogólną zasadę, że im mniejsza papryczka tym ostrzejsza.
Chilli jest używane ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe jako przyprawa.
W Polsce można ją kupić w postaci marynowanej, suszonej, sproszkowanej (pieprz cayenne) albo w sosie tabasco. Można jeść zarówno miąższ jak i pestki, których usunięcie łagodzi smak papryczki.
Papryka chilli zawiera sporo witaminy C i nie traci jej po wysuszeniu.
Uwaga: Nie należy wrzucać chilli na gorący olej ponieważ skarmelizuje się i nada potrawie gorzki smak.
Ważne: ponieważ chilli wywołuje uczucie silnego pieczenia nie należy dopuścić do kontaktu papryczki z oczami lub wrażliwą skórą. Drażniące substancje zawarte w chilli trudno się usuwa, nie rozpuszczają się one w wodzie. Dlatego w razie przedawkowania nie należy pić wody (to pogorszy sprawę), bardziej pomoże przepłukanie ust tłuszczem roślinnym.

Brak komentarzy: