- banany
- mąka
- woda
- olej
- jajka
- cukier
- szczypta proszku do pieczenia
Robimy ciasto jak na naleśniki - mąkę, wodę, jajka, cukier i proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę - tylko dużo bardziej gestą niż ciasto naleśnikowe. Tak żeby nie ściekało w nadmiernych ilościach z zanurzonego w nim banana. Nastepnie banany obieramy ze skórki i kroimy najpierw na pół wzłóż, a następnie w poprzek otrzymując 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości żeby banany się w nim prawie w całości zanurzały, ale nie zatapiały. Obtoczone w cieście banany smarzymy, aż nabiorą złotego koloru, następnie obracamy i smarzymy drugą stronę. Po wyjęciu kładziemy na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Jemy jeszcze ciepłe z dodatkiem miodu. Smacznego.
1 komentarz:
smażymy przez ż, nie przez rz :-)
Prześlij komentarz