niedziela, 27 lipca 2008

Smażone banany w cieście

Składniki:
  • banany
  • mąka
  • woda
  • olej
  • jajka
  • cukier
  • szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie

Robimy ciasto jak na naleśniki - mąkę, wodę, jajka, cukier i proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę - tylko dużo bardziej gestą niż ciasto naleśnikowe. Tak żeby nie ściekało w nadmiernych ilościach z zanurzonego w nim banana. Nastepnie banany obieramy ze skórki i kroimy najpierw na pół wzłóż, a następnie w poprzek otrzymując 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości żeby banany się w nim prawie w całości zanurzały, ale nie zatapiały. Obtoczone w cieście banany smarzymy, aż nabiorą złotego koloru, następnie obracamy i smarzymy drugą stronę. Po wyjęciu kładziemy na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Jemy jeszcze ciepłe z dodatkiem miodu. Smacznego.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

smażymy przez ż, nie przez rz :-)