środa, 1 października 2008

Smażona wołowina z kalafiorem i pieczarkami



Składniki

* 250 g wołowiny
* 1/4 kalafiora
* 1/2 szkl wody lub rosołu
* 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej (może być zwykła)
* 2 łyżki sosu rybnego
* 1 cebula
* pieprz
* olej
* 3 ząbki czosnku
* 200 g małych pieczarek
* kolendra

Przygotowanie

Wołowine pokroić na bardzo cieniutkie plastereczki. Dodać łyżkę sosu rybnegi, trochę pieprzu, wymieszać i odstawić na 20 min. Różyczki kalafiora przekroić na pół. Wymieszać wodę lub rosół z mąką kukurydzianą i 1 łyżką sosu rybnego. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej, wsypać pokrojony drobno czosnek, pokrojoną w ósemki cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie a jaj warstwy się rozdzielą. Dodać kalafior i pieczarki. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 4 minuty. Dodać mięso i dusić 2-3 min., aż straci krwiste zabarwienie. Dodać wodę lub rosół z mąką, mieszać aż sos zgęstnieje. Przełożyć na talerze i przybrać kolendrą. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy: