Składniki
- niewielka dynia
- cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- garść bazyli
- garść kolendry
- garść pietruszki
- pół śmietany
- pieprz
- vegeta
- łyżka curry
- czosnek suszony
- chleb tostowy
- łyżka masła
- olej
Dynię przekrajamy na pół, wyciągamy pestki, obieramy ze skóry. Na patelni z odrobina oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę, cebulę z czosnkiem i 3 garście ziół. Dodajemy pieprz, curry, śmietanę i vegetę. Jak dynia zmięknie wszystko miksujemy.
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, posypujemy vegetą i czosnkiem. Wrzucamy łyżkę masła i na niewielkim ogniu smażymy, aż zrobi się chrupiący. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy grzankami i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz