czwartek, 2 października 2008

Zupa krem z dynii ( mój własny pomysł)



Składniki
  • niewielka dynia
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść bazyli
  • garść kolendry
  • garść pietruszki
  • pół śmietany
  • pieprz
  • vegeta
  • łyżka curry
  • czosnek suszony
  • chleb tostowy
  • łyżka masła
  • olej
Przygotowanie

Dynię przekrajamy na pół, wyciągamy pestki, obieramy ze skóry. Na patelni z odrobina oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę, cebulę z czosnkiem i 3 garście ziół. Dodajemy pieprz, curry, śmietanę i vegetę. Jak dynia zmięknie wszystko miksujemy.
Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, posypujemy vegetą i czosnkiem. Wrzucamy łyżkę masła i na niewielkim ogniu smażymy, aż zrobi się chrupiący. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy grzankami i bazylią.

Brak komentarzy: