środa, 9 września 2009

Babka ziemniaczana






































































Dzisiaj będzie cos po polsku.

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 pętka kiełbasy
  • 200 gr boczku (krojony z Lidla)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ewentualnie trochę mąki
Przygotowanie

Obieramy i tarkujemy ziemniaki. Dodajemy do nich drobno pokrojoną i zeszkloną cebulę, a także drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbasę i boczek. doprawiamy do smaku solą pieprzem i majernakiem. Mieszamy. Jeżeli ciasto będzie dosyć wodniste można dodać 2-3 łyżki mąki. Wlewamy wszystko do blachy do pieczenia tak aby grubość ciasta była ok 5 cm. i wstawiamy do piekarnika na program z obiegiem powietrza 180-200°C na około godzinę. Przed wyjęciem możemy sprawdzić nakłuwając widelcem czy babka jest już upieczona. Smacznego.

1 komentarz:

Magda Żmijowska pisze...

czesc
masz swietnego bloga:0 sledzę przepisy i nie moge sie zdecydowac od czego zaczac;) tak wszystko smakowicie wyglada.
Mam pytanie. Widze, ze jestes znawca kuchni wietnamskiej a moim ulubionym daniem jest kurczak po wietnamsku ale niestety nigdy nie udalo mi sie przygotowac tak dobrego jak z restauracji, gdzie mieso jest chyba marynowane w czyms czerwonym.( myslalam, ze to slodka papryka ale nigdy mi nie wyszla taka sama). Moze masz jakis sposób na to pyszne danie. Bede czekac z niecierpliwoscia na odpowiedz pozdrawiam Magda