Dzisiaj będzie cos po polsku.
Składniki
- 2,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 2 pętka kiełbasy
- 200 gr boczku (krojony z Lidla)
- sól
- pieprz
- majeranek
- ewentualnie trochę mąki
Obieramy i tarkujemy ziemniaki. Dodajemy do nich drobno pokrojoną i zeszkloną cebulę, a także drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbasę i boczek. doprawiamy do smaku solą pieprzem i majernakiem. Mieszamy. Jeżeli ciasto będzie dosyć wodniste można dodać 2-3 łyżki mąki. Wlewamy wszystko do blachy do pieczenia tak aby grubość ciasta była ok 5 cm. i wstawiamy do piekarnika na program z obiegiem powietrza 180-200°C na około godzinę. Przed wyjęciem możemy sprawdzić nakłuwając widelcem czy babka jest już upieczona. Smacznego.
1 komentarz:
czesc
masz swietnego bloga:0 sledzę przepisy i nie moge sie zdecydowac od czego zaczac;) tak wszystko smakowicie wyglada.
Mam pytanie. Widze, ze jestes znawca kuchni wietnamskiej a moim ulubionym daniem jest kurczak po wietnamsku ale niestety nigdy nie udalo mi sie przygotowac tak dobrego jak z restauracji, gdzie mieso jest chyba marynowane w czyms czerwonym.( myslalam, ze to slodka papryka ale nigdy mi nie wyszla taka sama). Moze masz jakis sposób na to pyszne danie. Bede czekac z niecierpliwoscia na odpowiedz pozdrawiam Magda
Prześlij komentarz